PietKruiver westzijde

PIET KRUIVER'S PLAKBOEK

sportschrift5

Ter gelegenheid van het verschijnen van de biografie van voetballer Piet Kruiver: wekelijks een kijkje in zijn privé- en sportplakboeken.
 

PIET KRUIVER, de midvoor van het Nederlands Elftal, lacht breeduit naar de straatfotograaf die hem en zijn meisje Rie Heidel uit Zaandijk voor zijn lens heeft terwijl zij door de Westzijde in Zaandam fietsen. Piet heeft zijn arm beschermend om de schouder van Rie geslagen en zij rijdt ook rechts van Piet, aan de veilige binnenkant.

Ze hebben gebak gekocht. Aan Rie de taak de gebaksdoos voorzichtig in haar hand te houden, het hele stuk naar Koog-Zaandijk. Heel erg stabiel rijdt ze daardoor niet, en als ze plotseling moet remmen heeft ze een probleem: haar fiets heeft trommelremmen, ze moet dan met haar ene beschikbare hand in de rem knijpen en dan maar hopen dat Piet haar in balans houdt.

Wellicht hebben Piet en zij de gebakjes gekocht bij Clasquin aan de Damstraat, die immers bekend staat als een van de beste banketbakkers van Zaandam. Inmiddels zijn ze weer op weg naar huis. Ze zijn net voorbij bioscoop Flora en passeren nu de Wala, waar Rie misschien wel eens lingerie heeft gekocht.

Blijkens de datering is de foto gemaakt in oktober 1959. Piet woont op dit moment formeel op kamers in Eindhoven. Hij is de spits van PSV, de club die, terwijl hij met Rie door Zaandam fietst, achter Ajax op de tweede plaats staat in de eredivisie. Maar momenteel verblijft hij voornamelijk bij zijn ouders, in hun woon/winkelpand aan de Bloemstraat hoek Zuideinde in Koog. Want Piet mag dan wel een vrolijke indruk maken terwijl hij met Rie op weg is naar huis – of naar het huis van de ouders van Rie aan de Oud Heinstraat in Zaandijk, wie zal het zeggen – hij heeft al in geen weken gevoetbald. Hij is geblesseerd en daardoor stond hij er ook naast toen Oranje eerder deze maand met liefst 9-1 België klopte. 

Op welke dag in oktober de foto is gemaakt, staat er niet bij. De straatfotograaf liep meestal zaterdags door het centrum van Zaandam. Misschien was het wel zaterdag 10 oktober 1959. In dat geval zou Piet de volgende dag in het Olympisch Stadion in Amsterdam toekijken hoe zijn club met 5-2 won van DWS. Alle vijf PSV-doelpunten werden gemaakt door Coen Dillen, bijgenaamd ‘Het Kanon’. De rol van Piet Kruiver in de voorhoede van PSV was vooral  topscorer Dillen te bedienen. Met gemengde gevoelens zal hij hebben geconstateerd dat het zijn collega-aanvaller ook zonder hem heel best lukte.

 

Het boek 'Piet Kruiver, het onstuimige voetballeven van de Blonde Pijl', door Martin Rep, ligt vanaf 1 juni in de boekwinkel.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum