PietKruiver westzijde

PIET KRUIVER'S PLAKBOEK

sportschrift5

 

PIET KRUIVER uit Koog aan de Zaan was in de jaren vijftig en zestig een van de meest spraakmakende Nederlandse voetballers. Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn biografie publiceer ik wekelijks een foto uit het privé-plakboek van de legendarische voetballer.

Zo vader zo zoon, luidt het trotse bijschrift bij deze foto in een van de plakboeken van Piet Kruiver. Uiterlijk lijken zoon Piet en vader Johan oftewel Jo hier niet heel erg op elkaar. Senior heeft donker haar; dat van Piet lijkt hier donkerblond maar is in werkelijkheid hoogblond. En dun, vooral dun. Al vóór zijn twintigste had hij er flinke inhammen in, een paar jaar later schreven de kranten steevast over de ‘kalende spits’ van Feijenoord en het Nederlands elftal.

Piet is hier zo te zien een jaar of veertien. Als dat een beetje klopt, is de foto genomen rond 1952. De Kruivers zijn inmiddels verhuisd van Piets geboortehuis aan de Krokusstraat 20 in Koog aan de Zaan naar het woon/winkelpand Zuideinde 105, drie minuten verderop, tegenover kolenhandel Lange. 

Het is een krap bemeten huis. Manufacturier Jo Kruiver woont er met zijn vrouw Emmy, zoon Piet en dochter Ylona; later zal daar nog het kindermeisje Maps Schaap bij komen, aan wie de zorg voor Ylona wordt toevertrouwd.

Jo Kruiver heeft zijn armen om zijn zoon geslagen, Piet kijkt liefdevol omhoog. Ter gelegenheid waarvan vader en zoon op de foto gaan, is niet duidelijk. Evenmin waarom Piet zo netjes is gekleed, in zijn zondagse pak, met stropdas en al. Vader en zoon zitten in de kamer boven de winkel. De gesloten gordijnen en de kleding van vader en zoon suggereren dat de foto is genomen in het donkere jaargetijde. Van de datum op de kalender op de wand achter het tweetal is helaas alleen het cijfer 2 leesbaar. Maar het kalenderblok is nog dik, het zou zomaar 2 januari kunnen zijn. In dat geval is Piet over drie dagen jarig en wordt hij vijftien. Of toch pas veertien.  

Vader Jo, bijgenaamd 'de Diesel', was twintig jaar eerder een van de topspelers van KFC, de 'Grote Koogsche'. Hij is vastbesloten van zijn zoon een nog veel betere voetballer te maken en is zijn persoonlijke trainer geworden. Hij ontwerpt en bouwt apparatuur en toestellen waarmee Piet kan trainen om een echte sportman te worden,  en hij geeft hem speciale voeding. Eieren en biefstuk voor Piet, een gehaktballetje voor de rest van het gezin. 

Martin Rep: 'Piet Kruiver, het onstuimige leven van de Blonde Pijl'. Uitgeverij Oevers, Zaandam. Paperback, €22,50.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum