piet kruiver serie11PIET KRUIVER uit Koog aan de Zaan was in de jaren vijftig en zestig een van de meest spraakmakende Nederlandse voetballers. Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn biografie publiceer ik wekelijks een foto uit het privé-plakboek van de legendarische voetballer. Vandaag deel 6: Kampioen met het schoolelftal.

PIET KRUIVER'S PLAKBOEK

sportschrift5

 

School, dat was een van de meest geliefde activiteiten van de jonge Piet Kruiver – als het tenminste om schoolvoetbal ging. Met het elftal van zijn lagere school was hij al kampioen van het Zaanse schoolvoetbaltoernooi geworden, hetzelfde gebeurde een paar jaar later met het elftal van de MHS. De MHS, dat was de Middelbare Handels School, in de volksmond de Handelsdagschool, aan de Eendrachtstraat in Zaandam, een school die jongeren voorbereidde op een loopbaan in de handel. 

Boven deze foto in het Sportschrift van Piet schreef Piets vader, Jo Kruiver: ‘1953. Kamp Schoolvoetb. MHS’. Daaronder schreef Piet zelf: ‘aangeboden door Dir. Mhr. v.d. Noordaa (rechts op de foto)’. J.L. van der Noordaa was de directeur van de MHS.

Piet, vijftien jaar oud hier, zit knielend in het midden van de voorste rij. Helaas heeft hij verzuimd te melden wie zijn teamgenoten waren. Later vertelde Kruiver dat hij met dit elftal in de finale van het toernooi speelde tegen de mulo uit Zaandijk met Henk Groot in de gelederen, maar dat is een te romantische herinnering. In het archief van de gemeente Zaanstad is wel een verslag van de finale van het schoolvoetbaltoernooi 1953 te vinden waarin de MHS als winnaar wordt genoemd, maar de tegenstander was het elftal van de Leerschool Artillerie Inrichtingen. Jammer voor Piet, maar zijn MHS won de wisselbeker en daar ging het maar om.

Het verslag uit De Typhoon van 13 april 1953:

Een beter en prettiger slot van het schoolvoetbalfestlin 1953 had de zilveren schoolvoetbalcommissie Zaterdagmiddag op de zonovergoten ZFC- en ZVV-velden te Zaandam niet kunnen wensen. De vele honderden toeschouwers genoten van aardige wedstrijden, waarin het duel tussen de leerschool A.I. en de Middelbare Handelsdagschool de meest spannende was. Vanuit de grote ZFC-tribune, die bijna geheel gevuld was met enthousiaste scholieren en andere belangstellenden, klonk het geluid van vele toeters. Daarbij vermengden zich de aanmoedigingen van leerlingen, die spreekkoren vormden om hun school tot nog meer activiteit aan te sporen. Na afloop van de laatste wedstrijd op het ZFC-terrein (A), waar de M.H.S. door een kranige, zwaarbevochten 2-1 zege winnaar werd van de Burgemeester In 't Veld-beker, volgde de officiële huldiging van de schoolvoetbalcommissie.

De MHS maakte het winnende doelpunt vlak voor tijd. Noch De Typhoon noch de concurrerende Zaanlander vermeldt de maker daarvan. Maar dat moet gewoon Piet Kruiver zijn geweest, dat kan haast niet anders.

 

Martin Rep: 'Piet Kruiver, het onstuimige leven van de Blonde Pijl'. Uitgeverij Oevers, Zaandam. Paperback, €22,50.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum