trienonrustTrien Kossen-Onrust, de oudste persoon die ik heb geïnterviewd voor mijn boek De Meidoornstraat, is afgelopen nacht overleden. Zij is 103 jaar geworden. Een klein In Memoriam, met een filmpje.

Trien was in 1939 en 1940 degene die de melkwinkel in de Zaandamse wijk de Uithoek oprichtte voor haar broer Klaas Onrust, die onder de wapenen was geroepen. Haar vader belastte haar met de taak in de nieuwe wijk klanten te werven. 

Ze stond in de winkel, eerst alleen, later samen met haar schoonzuster Anna. Ook ventte ze melk in de wijk uit. Een melkbus van vijftig liter was niet te zwaar voor haar, die zette ze zo op de kar. 

 

Toen Klaas terugkwam uit het leger, nam hij de zaak van zijn zuster over. Trien trouwde met een marechaussee en vertrok uit Zaandam. Toen haar man met pensioen ging, verhuisde het echtpaar naar het Friese Stiens, waar Trien tot haar overlijden zelfstandig is blijven wonen.

 

https://vimeo.com/498357981 

 

De winkel van Onrust voorzag de Bomenbuurt decennialang van melk, boter, kaas en eieren, totdat Klaas er begin jaren zeventig mee stopte. 

 

Ik interviewde Trien in 2017. Ze vertelde dat zij honderd jaar eerder aan het Hanenpad in Zaandam werd geboren. 

 

Vorige maand, na het verschijnen van het boek, reed ik naar Friesland om haar een exemplaar aan te bieden. Ik las haar een hoofdstuk voor. 

 

Trien Onust, die tot haar overlijden geestelijk gezond is gebleven, is thuis rustig en vredig ingeslapen, in het bijzijn van haar kinderen.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum