puch 1Opeens vind ik in een bijna vergeten fotoalbum een vergeten foto terug. Een bijzondere foto, want zo veel heb ik er niet met mijn betreurde witte Puch Skyrider bromfiets. Het is ook een van de eerste foto’s met het meisje dat ik nog altijd heb.

Juni 1967. Trots lachend met m’n meisje aan de arm poseer ik in de voordeur van het huis van m’n toekomstige schoonouders aan de Kepplerstraat 77a in Zaandam. Mijn witte Puch Skyrider staat achteloos naast de heg geparkeerd. Die had best wat centraler op de foto mogen staan, want aan die Puch had ik mijn meisje te danken.

Ik kocht die brommer van m’n eerste salaris plus wat giften voor m’n twintigste verjaardag. Ik denk dat hij 768 gulden kostte. Met een deel van dat bedrag ging ik naar een fietsenwinkel aan de Stationsstraat waarvan ik de naam niet meer weet, de rest zou ik in maandelijkse termijnen afbetalen.

Hoewel ik net twintig was geworden en dus al vier jaar brommer had kunnen rijden, had ik nog nooit op een brommer met versnellingen gezeten. Ik had alleen ervaring met de Solex van m’n schoonzuster Joke en met de Kaptein Mobylette van m’n vader. Van ontkoppelen en langzaam laten opkomen had ik dus geen idee. Toen ik de werkplaats van de fietsenwinkel uitreed, maakte de Puch dan ook een sprongetje voorwaarts en stond stil. De baas van de winkel deed het nog een keertje voor en zwaaide me uit terwijl ik angstig om de hoek van het Noorderbosch verdween. Dat was het brommer-examen in 1967.

Dezelfde avond was ik present op de wekelijkse bijeenkomst van onze gereformeerde jeugdvereniging. Daar zaten een paar heel leuke meisjes op, die bovendien van de kerk waren, dus geen kans op ruzie thuis. Twee van de knapste meiden maakten zowaar ruzie wie het eerst bij me achterop mocht. Toen ik met de eerste, ik denk Ank, wilde wegrijden, sloeg opnieuw de motor af. Spottend gelach bij de jongens van de club die eromheen stonden. Maar ze zwegen toch bedremmeld toen ik met Ank om de hoek verdween. 

Daarna was Dicky een de beurt, en zij is het meisje dat hier zo breed lachend op de foto staat. De rest is geschiedenis.

puchmodel

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Puch66, het magazine van de Puch en Tomos club voor Hollands Midden. Website: http://www.puch66.nl

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum