BadCompany1976

De naam van de band schreef ik op de achterkant van een enveloppe terwijl ik de opnameknop van de spoelenrecorder indrukte. Het Hilversum 3-programma Elpee-pop special van de NCRV, eind jaren zeventig.

Het papiertje met de naam van de band was ik de volgende dag al kwijt, maar de 18 cm-band met één uur ‘topband’ draaide ik geregeld. Een jaar later kocht ik een Braun-cassetterecorder en kopieerde ik de muziek op cassette. Nu kon ik hem in de auto ook draaien. Welke band het was, wist ik nog steeds niet.

De spoelenrecorder raakte in onbruik, het bandje was van een onbekend merk en sleet snel. Bij het opnieuw kopiëren ging veel kwaliteit verloren. Het bleef een veelgedraaid bandje, ik kon alle nummers meezingen. Morning sun shines through my window; Running with the band... Baby/ when I think about you/it's about looooooooove... Don't you knoooooow that you are a shooting star, shooting star...

Het bandje raakte zoek en kwam jaren later weer te voorschijn. Het was nu twintig jaar oud, tijd voor klaarheid. Ik overhandigde het aan de plaatselijke cd-winkelier. Aan drie seconden had hij genoeg. Ik liep de zaak uit met een dubbel-cd waarop alle hits, waarvan de titels en de muziek mij o zo bekend voorkwamen. De band had geleefd en was gestorven zonder dat ik het wist.

Jaren na die opname met de spoelenrecorder waren ze uit elkaar gegaan, hadden reünies beleefd en ik, hun grootste fan, ik had er niets van geweten. Ik troost me met de klokgave muziek van de cd - het bandje heb ik inmiddels weggegooid.

Tip van de week: de dubbel-cd van Bad Company.

 

Dit artikel verscheen eerder in dagblad De Gelderlander

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum