foryourlove

De dag na mijn twintigste verjaardag, maandag 11 april 1966, Tweede Paasdag, speelden The Yardbirds in het Concertgebouw in Haarlem. Rob en vooral ik waren gek op de band: progressieve beat met een geweldig goed gitaargeluid. The Yardbirds leverden uitstekende sologitaristen op, zoals Eric Clapton, Jimmy Page en Jeff Beck.

Rob had inmiddels een soort verkering met een langharig meisje. Aukje heette ze, ze hield het midden ergens tussen Marianne Faithfull en Françoise Hardy. Zij ging met Rob naar Haarlem, ik zou er per brommer naar toe rijden en hen daar ontmoeten.

Dat laatste kostte nogal wat moeite. We kenden Haarlem niet zo goed en een duidelijk punt om elkaar te zien, hadden we niet afgesproken. Uiteindelijk lukte het. Rob en Aukje hadden kaartjes gekocht. Vreemd genoeg waren die niet zo duur.

We moesten flink wat tijd stukslaan voor het concert begon. We hingen wat rond in een café en een automatiek. Ik voelde me het vijfde wiel aan de wagen, naast Rob en Auk. Toen het Concertgebouw eenmaal openging, was het wachten nog niet voorbij: er was een lang en niet al te interessant voorprogramma. Een positieve uitzondering was Rob Hoeke‘s Boogie Woogie Quartet. Ondanks de verkeerde naam en het feit dat het eigenlijk een jazzband was, werd de groep door Nederlandse beatliefhebbers wel gewaardeerd. Rob Hoeke was een virtuoze pianist. In 1966 had hij bovendien al zijn vingers nog.

Ten slotte The Yardbirds. Het was een kort en teleurstellend optreden, al trad Eric Clapton, die de groep al had verlaten, op als invaller voor Jeff Beck. In het dagboek dat ik destijds bijhield, noteerde ik dat ze maar drie nummers speelden: Heartful of Soul, Shapes of Things en ‘een derde nummer’. Daarmee was het afgelopen. Het was ons nu duidelijk geworden waarom de kaartjes zo goedkoop waren geweest. Volgens ons speelde de band nog playback ook.

We gingen met z’n drieën met de trein naar huis. Ik liet de brommer, de Kapitän Mobilette van m’n vader, bij het station van Haarlem staan. Die zou ik later wel ophalen - maar dat is een ander verhaal

The Yardbirds op YouTube, clip uit 1966

Reacties (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi Martin
Een lmooi verhaal. Leuk dat ik dat ik daar in voorkom. Ik werd ook wel vergeken met Sandy Shaw. Het optreden van de Yardbirds was teleurstellend. En ze playbackten inderdaad. In de trein terug naar Zaandam spraken we daar verontwaardigd over.

  Aukje
This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi Martin,

Leuk om het stukje over The Yardbirds te lezen, ik ben al sinds 1965 fan van hen. Afgelopen weekend traden ze op bij het Bluesrock Festival te Tegelen. Alleen Jim McCarty was als enige overgebleven Yardbird nog van de partij. Was een feest van herkenning met veel van hun oude bekende nummers zoals Heart full of soul, For your love, Shapes of things, You"re a better man than I. Train kept a rollin", I'm not talking, Smokestack Lightning etc. Nu zeker niet playback. Ik zag in het boek van Greg Russo (The ultimate Rave-up) dat Jeff Beck niet aanwezig is geweest bij het Hartewens Festival in het Concertgebouw Haarlem. Dat is wellicht de reden dat het optreden maar kort was en werd geplaybackt. Groet, Marten Biet

  Marten Biet
This comment was minimized by the moderator on the site

Hai Marten - Dank voor je reactie. Helaas hebben The Yardbirds nooit het grote succes gekend dat ze verdiend hadden. Gelukkig is een aantal van hun ideeën overgenomen door Led Zeppelin. Van het reünie-feestje was ik niet op de hoogte, zou best leuk geweest zijn om bij te wonen.
Groet,

  martinrep
This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi Martin.
Helemaal mee eens dat The Yardbirds nooit die erkenning hebben gekregen! Op mijn Facebookpagina (https://www.facebook.com/marten.biet) heb ik nog een opname staan van het optreden van The Yardbirds op het Rockblues Festival te Tegelen (https://www.facebook.com/geertheldens/videos/1766540263387957/?hc_ref=ARSKnN3KEfWvBaqb6v5YKgHhgLLFUNaWItNgdoZ-Fv18_OwHM8oY90Cvyg9CSIoGWgM). In 2013 hebben ze nog een mooi 50TH ANNIVERSARY CONCERT gegeven in de The Eel Pie Club at Twickenham, waar Anthony "Top" Topham en ook John Idan meespeelden. Top Topham was de eerste gitarist van The Yardbirds voor Eric Clapton (https://www.youtube.com/watch?v=OyyQgK_tpcg). Groet, Marten

  Gast
There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Copyright © 2015-2021 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact