robert repHij is kapper, hij is sinds vandaag lid van de Tweede-Kamerfractie van de PVV, en hij heeft de op-en-top Zaanse naam Rep.

Of Robert Rep, geboren in 1965, ook Zaanse roots heeft of misschien zelfs familie van mij is? Ik had het mijn lezers graag verteld, maar Robert heeft, zoals gebruikelijk schijnt te zijn bij de PVV, niet gereageerd op mijn e-mail met verzoeken om meer informatie. En dat is jammer, want Robert lijkt nu, na mijn voetballende neef Johnny, de bekendste Rep van Nederland te worden. Bijzonder als je helemaal woont in het Groningse Ter Apel, hemelsbreed ruim honderdzestig kilometer verwijderd van Oostzaan, de bakermat van de familie Rep. 

John Rep

Johnny's en mijn voorouders kwamen uit Oostzaan. Onze stamvader, Dirk Salomon Rep, werd er rond 1600 geboren en daarna bleef de familie er hangen, tot betovergrootvader Pieter Rep halverwege de negentiende eeuw naar Zaandam vertrok omdat hij in Oostzaan geen werk kon vinden. Volgens gegevens van de Nederlandse familie–namenbank, die helaas niet verder gaan dan tot 2007, concentreren de Reppen zich nog altijd rond de Zaangemeenten en Amsterdam.

Van de gemeenten met de laagste concentraties Reppen zat Vlagtwedde, waar Ter Apel toen onder viel, in de laagste categorie, met slechts één tot vier Reppen. In onze familiestamboom zie ik geen voorouders of aanverwanten die zich richting Groningen hebben begeven, en komt de naam Robert alleen voor aan de koude kant. Het lijkt al met al uiterst onwaarschijnlijk dat de Ter Apelse kapper familie van John Rep en mij is.

Robert – behalve kapper is hij ook raadslid in de gemeente Westerwolde, en Statenlid in Groningen – knipt zijn klantjes in de slagschaduw van het aanmeldcentrum Ter Apel, waar de meeste nieuwe asielzoekers die in Nederland aankomen, zich moeten melden. Het aanmeldcentrum is overvol, geen wonder dat het onderwerp asielzoekers met stip gespreksonderwerp nummer één is in de kapsalon van Rep en zijn vrouw. Hij knipt met plezier trouwens: aan RTV Noord liet hij weten dat hij dat op de maandagen en vrijdagen wil blijven knippen, omdat op die dagen de Tweede Kamer doorgaans niet vergadert. In het AD lees ik dat Rep de meeste asielzoekers als gelukszoekers beschouwt.

Daarmee is hij geen racist, bezweert hij. ,,Denk je dat mensen hier in de kappersstoel kwamen zitten, als ik een racist zou zijn? Ik heb hier ’s nachts ook vluchtelingen voor de deur gehad. Die heb ik een jas aangeboden, als mensen in nood zijn help je ze. Dat zit gewoon in een mens. Maar op een gegeven moment kan het gewoon niet meer. Nederlanders hebben het steeds moeilijker. En als je lege bakken hebt, krijg je knorrende varkens, zei mijn opa altijd. Dat zie je nu gebeuren.”

 

rep eed kamer

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum