Alles wat ik altijd wilde vragen maar nooit voor mijn verjaardag kreeg
- Gegevens
In alle stilte heb ik gisteren mijn verjaardag gevierd. Beginnen met een uurtje in de fitnessruimte, afsluiten met een gezellige visite van vrienden en familie. Cadeautjes nam niemand mee, op mijn verzoek. Niets meer te wensen. Dat was ooit wel anders. De cadeautjes waar ik als jongen van droomde maar nooit kreeg, roepen nog altijd een sensatie op die nooit is verdwenen.
Lees meer: Alles wat ik altijd wilde vragen maar nooit voor mijn verjaardag kreeg
Verjaardag in de jaren vijftig: een legerjeep, een krappe borstrok en ‘Bulletje en Bonestaak’
- Gegevens
April nadert, de maand van mijn verjaardag. Waar zijn de tijden gebleven dat ik daar verlangend naar uitkeek?
Kunstroof in Assen? Check!
- Gegevens
Dankzij de gewelddadige kunstroof uit het Drents Museum heb ik een onverwacht extra vinkje kunnen zetten op mijn bucketlist.
Lees meer: Kunstroof in Assen? Check!
De kaart voor zuster Grim die niet meer beantwoord werd
- Gegevens
![]() |
In de jaren zeventig van de vorige eeuw ging Dicky Rep werken in de Amersfoortse kraamkliniek, Tot die kliniek hetzelfde lot trof als de klinieken in Utrecht, Wormerveer, Den Haag en tal van andere plaatsen: ze werd gesloten. Vanaf dat moment begonnen Dicky en haar leidinggevende, zuster Hytie Grim, elkaar kaarten te sturen. Een rond hun verjaardag, een rond Oud en Nieuw. Meer dan veertig jaar lang.
Lees meer: De kaart voor zuster Grim die niet meer beantwoord werd
De laatste Volkskrant-tekening van Jos Collignon
- Gegevens
In februari van dit jaar eiste de oorlog in Gaza een onverwacht slachtoffer: na een omstreden tekening over het conflict kreeg politiek tekenaar Jos Collignon zijn congé bij de Volkskrant.
Lees meer: De laatste Volkskrant-tekening van Jos Collignon
De jacht op het gouden halve ei
- Gegevens
Vijftig jaar geleden raakte mijn favoriete snack, het frietei, uit zicht. Waarom kon ik deze lekkernij uit mijn jeugd nergens meer vinden? Een zoektocht tussen berenhap, bamischijf, friet met zoervleisj en andere roadkill, met een verrassend slot in nota bene ’t Gooi.
Lees meer: De jacht op het gouden halve ei
Zestig jaar na With The Beatles. Die prachtige hoes, en het openingsnummer deed de rest
- Gegevens
Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt, The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten. Deel 6: samen met de partner in mijn platenhuwelijk in een benauwde cabine luisteren naar ‘With The Beatles’.
Lees meer: Zestig jaar na With The Beatles. Die prachtige hoes, en het openingsnummer deed de rest
Een onverbiddelijke teleurstelling
- Gegevens
Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt, The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten. Deel 5: ‘viespeuk en misdadiger’ Jan Cremer gooit een steen in de Nederlandse literaire vijver.
Lees meer: Een onverbiddelijke teleurstelling
Angst en walging in Soestdijk
- Gegevens
Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt in een tijd dat Nederland werd geregeerd door het kabinet-Marijnen, dat gevormd werd door de drie partijen die later tot het CDA zouden fuseren. The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten, of op een andere manier indruk op mij maakten. Deel 4: prinses Irene legt een bommetje onder het koningshuis.
Lees meer: Angst en walging in Soestdijk
‘Geef ons heden ons dagelijks programma’
- Gegevens

Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt in een tijd dat Nederland werd geregeerd door het kabinet-Marijnen, dat gevormd werd door de drie partijen die later tot het CDA zouden fuseren. The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten, of op een andere manier diepe indruk op mij maakten. Deel 1: de Beeldreligie.
Lees meer: ‘Geef ons heden ons dagelijks programma’