laurens scheltemaHet Amsterdamse journalistencafé-bij-uitstek Scheltema dreigt om te vallen. Een reddingsactie moet dat voorkomen.

Dat de Zuiderkerk in Zaandam eerst werd gesloten en vervolgens gesloopt, is al erg genoeg. Dat ’t gloednieuwe gebouw van dagblad De Gelderlander in Nijmegen, twintig jaar na de officiële opening door koningin Beatrix, onder de sloophamer viel, is onvergeeflijk. Dat het Amsterdamse journalistencafé Scheltema nu ook dreigt om te vallen, valt in dezelfde categorie. Maar dat is nog te voorkomen: vrienden van het café zijn een reddingsactie gestart om dit icoon van het Amsterdamse caféleven te redden. Het kan nog.

Mijn stamcafé is Scheltema nooit geweest. Het werd gefrequenteerd door journalisten van een eerdere generatie, toen in de onmiddellijke omgeving nog de redacties waren gevestigd van de Volkskrant, het Algemeen Handelsblad, De Telegraaf, Trouw, Het Vrije Volk en De Tijd. Maar ik kwam er wel geregeld, beleefde er mooie uren met mijn oude vriend Dirk Ringenoldus, met de leden van het genootschap van oude knarren van de Volkskrant en maakte er de doop mee van het boek van mijn beroemde achterneef Johnny Rep. Toen ik met mijn oudste kleinzoon Laurens, destijds negen jaar oud, een dagje Amsterdam deed en na het bezichtigen van het Paleis op de Dam in Scheltema neerstreek voor een kleine lunch, zei hij, terwijl hij rondkeek: “Opa, het is net alsof ik hier al eerder ben geweest.”

Het café is zwaar getroffen door de opeenvolgende lockdowns van de corona-pandemie. Daarom is een groep vrienden van het café met een actie begonnen om Scheltema van de ondergang te redden. Onder anderen Geert Mak, Sonja Barend en notaris Pieter Bolland ondersteunen het initiatief om door middel van tegoedbonnen het café tegen omvallen te behoeden. 

Op de website van Scheltema schrijven ze:

‘Scheltema is immers niet zomaar een café-restaurant. Het was en is voor de meesten van ons een tweede huiskamer, de plek waar al meer dan een eeuw grote en kleine geesten hun sporen nalieten, waar talloze vriendschappen ontstonden, waar is gestreden en gelachen, waar duizend ideeën zijn geboren. De Nieuwezijds Voorburgwal, met alle krantenredacties, gold decennia lang als de Fleetstreet van Nederland, en Scheltema was daarvan het kloppend hart.

‘Het was het journalistencafé bij uitstek en nog steeds is het een legendarische plek waar iedereen komt of wil zijn. Scheltema is een cultureel monument dat behouden moet blijven. Ook hier had, zoals overal in de horeca, de pandemie een catastrofale impact op de bedrijfsvoering.’

Met de aanschaf van tegoedbonnen door de vaste bezoekers denken de initiatiefnemers een financiële injectie te kunnen geven. De bonnen van 25, 50 100 of 250 euro zijn te koop via banknummer

NL84 RABO 03 14 07 33 88 ten name van Café Scheltema. Ze zijn voor onbepaalde tijd inwisselbaar.

Links

Website van Scheltema met info over de actie

Artikel van Lisette Lewin in NRC Handelsblad over café Scheltema

Verhaal over de doop van het boek van Johnny Rep in Scheltema

Verhaal over de ‘Volksknarren’ in Scheltema

Volksknarren

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum