frits rijkes

Niemand stond te dringen om verslag te doen van een winkelopening. Behalve die keer dat er een uitnodiging kwam voor de nieuwe vestiging van modezaak Vinke & Coster in het centrum van Zaandam. Het bijzondere zat hem in het feit dat burgemeester Reint Laan zelf het gebouw feestelijk zou openen.

Fotograaf Frits Rijkes kon niet wachten. Hij had het verre van breed. Frits moest een elftal kinderen onderhouden en om die reden minimaal twee foto’s per dag leveren voor streekkrant De Zaanlander. Hij beschikte thuis overigens niet eens over een doka. Meestal gebruikte hij het aanrecht om zijn spulletjes te ontwikkelen. Dat was weer tegen het zere been van mevrouw Rijkes, die dan als de weerlicht eerst de andijvie en aardappelen uit de spoelbak moest vissen. Zij kon geen kant op, want ook de voorraadkast werd door Frits benut. Daarin liet hij zijn filmrolletjes drogen.

Het verzoek om een mooie plaat te schieten van de met veel tamtam aangekondigde winkelopening kwam als geroepen. Frits startte zijn brommer en scheurde ver voor de geplande opening naar het modehuis. Dat was maar goed ook: half Zaandam was uitgelopen. Het zijn klik-klaktoestel in de aanslag koos Frits de voor hem beste plaats om de burgemeester op de gevoelige plaat vast te leggen. Het ging erom spannen, want ook collega-fotograaf Derk Peeters van concurrent De Typhoon was aanwezig.

Na wat handen schudden was het eindelijk zo ver. De burgemeester legde zijn ambtsketting nog even goed, schraapte zijn keel en zei plechtig in de microfoon: “Hierbij verklaar ik Vinke & Coster voor geopend.  Allen veel succes in de toekomst toegewenst.”

Iedereen verwachtte opstijgende ballonnen en een regen aan confetti. Maar nee, met één snelle druk op de knop zette de burgemeester de roltrap in beweging. Tot grote hilariteit van de aanwezigen. Die zagen daarop een ontredderde persoon wanhopig zwaaiend met een fototoestel in één ruk omhoog schieten.

 

Uit: Gekke Henkie: van Telstar tot de Telegraaf. Door Henk Evenblij. Uitg. Voetbal International 2014. ISBN 978 90 6797 047 1

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum