martin trien onrustVoor het aanbieden van een exemplaar van mijn boek De Meidoornstraat reisde ik zaterdag naar Stiens in Friesland. Daar woont Trien Onrust, de alleroudste die ik voor het boek heb geïnterviewd: zij is vorige maand 103 jaar geworden. 

trien onrust

Ik interviewde Trien Kossen-Onrust toen ze op bezoek was bij haar dochter Iet ter Braak, die op Marken woont. Dat was in september 2017, ze was net de vorige maand honderd jaar geworden. Ik was stomverbaasd over haar geweldige geheugen. Haar ogen en haar gehoor begonnen haar in de steek te laten, aan haar hersens mankeerde helemaal niets. 

We praatten uren lang. Ze vertelde hoe ze van haar vader, die een melkinrichting had aan het Rustenburg in Zaandam, moest zorgen voor de nieuwe winkel die hij voor zijn zoon Klaas had gekocht aan de Wilgenstraat. Dat was in 1939; Klaas zelf was gemobiliseerd. Hoe Trien dat deed, is een bijzonder verhaal dat nu, tachtig jaar later, haast niet te geloven is. Pas nadat Nederland in de meidagen van 1940 had gecapituleerd voor de Duitsers, keerde Klaas terug naar Zaandam.

Trien vond het heerlijk om over vroeger te praten en ze wist zich nog allerlei details over de winkel te herinneren. Het gesprek met haar vormde een van de belangrijkste bronnen voor de totstandkoming van het boek De Meidoornstraat. Ze komt dan ook op heel wat pagina’s voor. 

Haar broer Klaas was een van de belangrijkste figuren uit het sociale leven van de wijk. Hij bezorgde vrijwel huis-aan-huis in de Wilgenstraat, de Meidoornstraat, de Acaciastraat, de Lijsterbesstraat en de Abeelstraat. Zelf werd helaas hij niet ouder dan 68 jaar. 

Ruim drie jaar zitten tussen het gesprek met Trien en de publicatie van het boek. Trien bleef nieuwsgierig naar het boek. Vooral via haar nichtje Nel Urban-Onrust, de jongste dochter van Klaas en zijn vrouw Anna, stelde ze mij regelmatig de vraag hoe het ermee stond. Het duurde langer dan ik had verwacht, ik vreesde dat Trien het boek nooit in handen zou houden. Dat ik een exemplaar zou mogen aanbieden aan deze vrouw van 103 jaar, mag een groot wonder heten. 

Het laatste jaar is voor Trien erg zwaar geweest. Ze is een zeer sociaal mens. Op haar honderdste verjaardag zat haar huis in Stiens compleet vol. De gasten, onder wie de burgemeester, moesten in ploegen komen opdraven. Als jong meisje verloor zij haar moeder aan de Spaanse griep. Dat ze nu als hoogbejaarde in beperkingen moet leven als gevolg van die andere pandemie, de corona, is een bittere pil.

Ze vond het geweldig het boek eindelijk in handen te houden. Ik las haar een paar pagina’s voor uit het boek. Ze luisterde intensief mee en bestelde meteen twee exemplaren. “Een sinterklaascadeautje voor mijn dochters.” Ontroerd nam ik afscheid.

Gratis slagroom voor klanten

ZAANDAM – De bewoners van de Meidoornstraat en omliggende straten die klant zijn van melkhandelaar en depothouder van Nutricia, de heer K.W. Onrust, werden zaterdag verrast met een kwart liter slagroom. De flesjes werden uitgedeeld naar aanleiding van het feit dat de heer Onrust 25 jaar geleden, in 1941, zijn huidige winkel aan de Wilgenstraat 5 betrok. Bovendien vierde hij op dezelfde dag zijn 25-jarig huwelijksfeest. De heer Onrust had deze actie geheim gehouden voor zijn klanten. Er zal dan ook verder geen receptie gehouden worden. Hij vertelde ons desgevraagd, dat hij zijn winkel pas in de oorlog in gebruik had kunnen nemen, omdat hij voor die tijd gemobiliseerd was. In de drie voorafgaande jaren stond zijn zuster in de winkel. Toen hij uiteindelijk zelf de zaak in handen ging nemen, is hij maar op dezelfde dag getrouwd. En aangezien dit 25 jaar geleden was, was dit aanleiding om zijn klanten op een kwart liter slagroom te trakteren, hetgeen zij ongetwijfeld geapprecieerd zullen hebben.

De Zaanlander, ongedateerd (1966)

 

winkelonrust

Reacties (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ik kan mij de melkwinkel nog goed herinneren, op de toonbank stond zo'n ouderwetse glazen stolp gevuld met eieren en de gekochte eieren kreeg je mee in een papieren zak. Ook verkochten ze soep in een melkfles.

  JCH Dedert
There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Copyright © 2015-2021 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact