van rossems monetDaar zijn de Van Rossems. In ganzenpas lopen ze het Zaans Museum aan de Kalverringdijk binnen, om stil te staan voor de enige Monet die er hangt. Zeven jaar geleden verwierf het museum ‘De Voorzaan en de Westerhem’, voor 1,2 miljoen euro. 

De halve Zaanstreek zit zaterdagavond 23 april voor de tv, nieuwsgierig wat Maarten, Vincent en Sis van Rossem zullen zeggen over Zaandam, dat ze aandoen in het kader van hun serie ‘Hier zijn de Van Rossems’. Staand voor het doek geeft kunsthistorica Sis van Rossem een klein college.

In zijn eigen tijd, aldus Sis van Rossem, vond iedereen Monet ‘meer dan slecht’. “Een modderschilder. Ze begrepen niet dat hij niet de werkelijkheid schilderde zoals die eruit ziet, hij schilderde zijn eigen persoonlijke indruk van wat hij ziet.”

Het oordeel van de Van Rossems ‘De Voorzaan en de Westerhem’ is niet mals. Na het exposé van Sis kijkt het gezelschap er nog eens in stilte een aantal seconden naar. Broer Vincent constateert dat de schilders van de Haagse school toch  beter zo’n ‘vieze lucht’ konden schilderen dan Monet. “Je ziet dat hij hier zit te tobben. Het is zo’n grijze dag, en die Hollandse schilders, die kunnen dat, Om met kunsthistorici te spreken: ik heb weleens een betere Monet gezien.’ Zijn broer en zus moeten lachen en spreken hem niet tegen. 

Copyright © 2015-2022 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact