jongbloed sigarenwinkelWat jammer dan geen enkele redacteur van De Typhoon of De Zaanlander er ooit aan gedacht heeft in de jaren zeventig of tachtig. Want wat zou het een prachtige reportage zijn geweest: een dagje uit vissen met Henk Groot, Cees Groot, Piet Kruiver en Jan Jongbloed. Drie grote Zaanse spitsen samen met de roemruchte keeper van twee WK-finales, die allen naast het voetballen als allergrootste passie hadden een hengeltje uitleggen ergens in het waterrijke Noord-Holland.

De visvrienden zijn niet meer. Afgelopen week overleed als laatste Jan Jongbloed, op 82-jarige leeftijd. Jongbloed was keeper van het Nederlands elftal in twee verloren WK-finales, in 1974 tegen West-Duitsland en in 1978 tegen Argentinië, en hij was met zijn 44 jaar en 9 maanden de oudste keeper ooit in het Nederlandse betaalde voetbal. Die records zeiden Jongbloed trouwens niks: hij had het liever over die snoekbaars van 1,26 meter die hij ooit had gevangen. Zijn grote passies waren vissen, vrouwen en voetbal – “en in die volgorde”, zei hij er zelf bij.

De andere visvrienden overleden al eerder. Piet Kruiver, ooit begonnen bij KFC en naderhand gevierd schutter bij PSV en Feyenoord, bij DWS ploegmaatje van Jongbloed, overleed al in 1989, 51 jaar jong. Henk Groot, uit het superieure Ajax van de jaren zeventig, overleed vorig jaar, op 84-jarige leeftijd. Cees Groot, ook een grote bij Ajax die echter niet uit de schaduw van zijn jongere broer kon treden, overleed in 1988, slechts 55 jaar oud. DWS-verdediger Frits Flinkevleugel, de vijfde man bij de vissersvrienden en ploegmaatje van Jongbloed en Kruiver, stierf in 2020 op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van corona.

Zo zaten ze, in een bootje, aan de waterkant of met lieslaarzen in een rietkraag: Jongbloed, Flinkevleugel, Groot en Groot en Kruiver. Samen goed voor 96 wedstrijden in het Nederlands elftal. Waar zouden ze het met elkaar over hebben gehad? In ieder geval niet over voetballen, daar waren ze wel klaar mee. Maar zeker weten we het niet. Waarschijnlijk kende niemand van de Zaanse kranten hun geheim. Of de visvrienden wilden er gewoon geen fotograaf of verslaggever bij hebben. Want praten en vissen, dat gaat absoluut niet samen.

Toch jammer. Anders had hier een prachtige foto kunnen staan.

Feyenoord tegen DWS 0 1 Duel Frits Flinkevleugel en Piet Kruiver Bestanddeelnr 915 4906

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum