KFC 1956 1957Wie was Piet Kruiver? Wie kent Piet Kruiver nog? 

Piet Kruiver was een beroemde Zaanse profvoetballer, die tien jaar lang grote successen behaalde in Nederland en in heel Europa. Maar hij is vooral een tragische, bijna vergeten held. Over die held gaat, meer dan veertig jaar na zijn dood, mijn volgende boek. Pietje Kruiver uit Koog aan de Zaan is dat zonder meer waard. Komende zondag vertel ik er alles over in het radioprogramma Adres onbekend

Met een beetje zoeken op internet zijn de feiten over Piet Kruiver wel bijeen te sprokkelen. Wat meteen opvalt: te vroeg geboren, een loopbaan die te vroeg werd afgebroken, en: veel te vroeg gestorven. Hij was goaltjesdief bij PSV, bij Feyenoord en bij het Nederlands Elftal. Een Zaanse jongen die het tot de voetbalhemel bracht, net als later zijn streekgenoten Henk en Cees Groot, Johnny Rep en Rob Rensenbrink. 

Piet Kruiver kreeg de bijnaam ‘Piet Geld’ omdat hij goed verdienen bij een voetbalclub belangrijker vond dan clubliefde. Begin jaren zestig, toen het betaald voetbal net heel voorzichtig zijn intrede had gedaan in Nederland, toen Johan Cruijff nog bij de jeugd van Ajax speelde, reageerden supporters nog verontwaardigd als een speler voor een beter salaris van club veranderde. Maar ‘Piet Geld’ zou je met de voetbalsalarissen van nu hoogstens ‘Piet Grijpstuiver’ noemen. 

Il Biondo

Hij vierde triomfen op de Europese voetbalvelden voordat Feyenoord, Ajax en Oranje hun grote successen zouden boeken, en voordat voetballers goud geld gingen verdienen. Toen Kruiver, net dertig jaar oud, wegens zijn zwakke rug zijn schitterende voetbalcarrière moest afbreken, stond hij met vrijwel lege handen. Omdat er toch brood op de plank moest komen, moest hij alles verkopen, en begon hij een handel in textiel op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam; op de markt in Zaandam durfde hij niet te gaan staan, bang als hij was oude kennissen tegen te komen.

Tot zover de feiten. Maar wat ontbreekt, is: wie was Piet echt? Als collega, als vriend, als familieman? Wie heeft hem gesproken, met hem gevoetbald misschien? Het valt na al die jaren niet mee supporters of vrienden uit die tijd te vinden. Contacten met zijn voetbalclubs PSV, Feyenoord, DWS/Amsterdam  en zelfs Vicenza – Kruiver speelde een jaar in de Italiaanse Serie A bij Lanerossi Vicenza, waar hij ‘Il Biondo’, de Blonde, werd genoemd – hebben mij tot nu toe vrijwel niets opgeleverd. 

Gelukkig schiet het populaire radioprogramma Adres Onbekend mij te hulp. Aanstaande zondag van 12:00 tot 14:00 uur, besteedt het programma aandacht aan de Zaanse goalgetter. Ik hoop dat dit voldoende getuigenissen en verhalen zal opleveren voor een prachtboek. Pietje Kruiver uit de Krokusstraat in Koog aan de Zaan verdient het.

 

Adres Onbekend, Radio 5, zondag 16 oktober, 12:00-14:00 uur.

 

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum